Centrum Kształcenia Ustawicznego w Zakładzie Karnym w Rawiczu podsumowuje kolejny rok szkolny, który bogaty był w liczne przedsięwzięcia urozmaicające codzienną naukę.

Kształcimy na poziomie ogólnym i zawodowym

W roku szkolnym 2022/2023 objętych nauczaniem było 96 słuchaczy. Kształciliśmy w zawodzie kucharz  (pierwszy i trzeci semestr) i w zawodzie stolarz (pierwszy i trzeci semestr)  oraz w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych (pierwszy semestr od lutego).

Czas sprawdzianu

25 listopada  zakończyły się kwalifikacyjne kursy zawodowe dla  słuchaczy III semestru,  a w styczniu  odbyły się egzaminy zawodowe.  Zdawalność  dla kwalifikacji DRM.04 egzaminów w zawodzie stolarz wyniosła 70%, natomiast w zawodzie kucharz 100%.

Nagradzamy najlepszych

Rok szkolny zakończyło 15 słuchaczy KKZ Kucharz, 20 słuchaczy KKZ stolarz oraz 21 słuchaczy liceum. Najwyższa średnia  w liceum wyniosła 5,09, natomiast  wśród  słuchaczy kursów 5,75. Tradycyjnie słuchacze z średnią  powyżej 4.0 i frekwencją powyżej 90% otrzymali wyróżnienie  wychowawcy, który wnioskował o udzielenie nagrody.

Nauka to nie tylko szkolna ławka

Do  wydarzeń wpisanych na stałe w kalendarz roku szkolnego CKU zaliczają się takie przedsięwzięcia, jak: widzenie rodzinne dla słuchaczy CKU i Dzień Sportu, organizowane w ramach Programu współpracy CKU z Działem Penitencjarnym w zakresie oddziaływań w roku szkolnym 2022/2023.

Dzień sportu

Dzień sportu odbył się w dniu 21 czerwca, podczas którego słuchacze CKU LO wzięli udział w szeregu konkurencji sportowych w ramach rywalizacji indywidualnej. Słuchacze sprawdzili się w takich konkurencjach, jak:  bieg na kilometr, rzut piłka lekarską, podciąganie na drążku oraz bieg sprinterski na krótkim dystansie.

Spotkanie z bliskimi

W tym roku widzenie rodzinne odbywa się w dwóch terminach, pierwsze w styczniu dla słuchaczy KKZ i ich rodzin, a drugie odbędzie się już po zakończeniu roku szkolnego dla słuchaczy liceum i ich bliskich.

Sztuka carvingu

Słuchacze KKZ Kucharz w ramach kursu mieli możliwość uczestniczyć w zajęciach  poświęconych sztuce dekorowania dań. W ramach tych zajęć uczyli się podstawowych zasad serwowania dań i układania kompozycji na talerzu oraz poznali podstawy carvingu.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która najprawdopodobniej wywodzi się z Dalekiego Wschodu.  Praca na owocach i warzywach znana już była  w starożytności  jednak obecnie  zyskała ogromną popularność. Mistrzowie rzeźbienia w owocach i warzywach to prawdziwi artyści, którzy z kawałka arbuza potrafią stworzyć arcydzieło. Słuchacze na zajęciach mierzyli się z prostymi kompozycjami, które pozwoliły im poznać podstawowe zasady i techniki cięcia.

Nabór trwa!

Obecnie  prowadzimy nabór na pierwszy semestr kwalifikacyjnych kursów zawodowych  w zawodzie Kucharz – HGT.02 Sporządzanie potraw i napojów oraz w zawodzie Stolarz – DRM.04 Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych.

Marta Broniewicz / mjr Alicja Kapała

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej