Pożegnaliśmy kolejny rok szkolny
Kształcimy na poziomie ogólnym i zawodowym
W roku szkolnym 2022/2023 objętych nauczaniem było 96 słuchaczy. Kształciliśmy w zawodzie kucharz (pierwszy i trzeci semestr) i w zawodzie stolarz (pierwszy i trzeci semestr) oraz w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych (pierwszy semestr od lutego).
Czas sprawdzianu
25 listopada zakończyły się kwalifikacyjne kursy zawodowe dla słuchaczy III semestru, a w styczniu odbyły się egzaminy zawodowe. Zdawalność dla kwalifikacji DRM.04 egzaminów w zawodzie stolarz wyniosła 70%, natomiast w zawodzie kucharz 100%.
Nagradzamy najlepszych
Rok szkolny zakończyło 15 słuchaczy KKZ Kucharz, 20 słuchaczy KKZ stolarz oraz 21 słuchaczy liceum. Najwyższa średnia w liceum wyniosła 5,09, natomiast wśród słuchaczy kursów 5,75. Tradycyjnie słuchacze z średnią powyżej 4.0 i frekwencją powyżej 90% otrzymali wyróżnienie wychowawcy, który wnioskował o udzielenie nagrody.
Nauka to nie tylko szkolna ławka
Do wydarzeń wpisanych na stałe w kalendarz roku szkolnego CKU zaliczają się takie przedsięwzięcia, jak: widzenie rodzinne dla słuchaczy CKU i Dzień Sportu, organizowane w ramach Programu współpracy CKU z Działem Penitencjarnym w zakresie oddziaływań w roku szkolnym 2022/2023.
Dzień sportu
Dzień sportu odbył się w dniu 21 czerwca, podczas którego słuchacze CKU LO wzięli udział w szeregu konkurencji sportowych w ramach rywalizacji indywidualnej. Słuchacze sprawdzili się w takich konkurencjach, jak: bieg na kilometr, rzut piłka lekarską, podciąganie na drążku oraz bieg sprinterski na krótkim dystansie.
Spotkanie z bliskimi
W tym roku widzenie rodzinne odbywa się w dwóch terminach, pierwsze w styczniu dla słuchaczy KKZ i ich rodzin, a drugie odbędzie się już po zakończeniu roku szkolnego dla słuchaczy liceum i ich bliskich.
Sztuka carvingu
Słuchacze KKZ Kucharz w ramach kursu mieli możliwość uczestniczyć w zajęciach poświęconych sztuce dekorowania dań. W ramach tych zajęć uczyli się podstawowych zasad serwowania dań i układania kompozycji na talerzu oraz poznali podstawy carvingu.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która najprawdopodobniej wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Praca na owocach i warzywach znana już była w starożytności jednak obecnie zyskała ogromną popularność. Mistrzowie rzeźbienia w owocach i warzywach to prawdziwi artyści, którzy z kawałka arbuza potrafią stworzyć arcydzieło. Słuchacze na zajęciach mierzyli się z prostymi kompozycjami, które pozwoliły im poznać podstawowe zasady i techniki cięcia.
Nabór trwa!
Obecnie prowadzimy nabór na pierwszy semestr kwalifikacyjnych kursów zawodowych w zawodzie Kucharz – HGT.02 Sporządzanie potraw i napojów oraz w zawodzie Stolarz – DRM.04 Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych.
Marta Broniewicz / mjr Alicja Kapała