20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Dzień ten został ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii, a jego celem jest z jednej strony podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności, z drugiej zaś zwrócenie naszej uwagi na zagrożenia dla tych owadów.

Nie będzie przesadą jeśli powiemy, że od kilku lat w naszej jednostce Dzień Pszczół celebrujemy w zasadzie codziennie. Bo widok uli, latających pszczół, charakterystyczne bzyczenie oraz zapach złocistego miodu to nasza codzienność. I nikogo nie dziwią już „przebierańcy” w beżowych kombinezonach przechadzający się po tarasie kompleksu kulturalno-oświatowego. Coraz więcej osób wie co znaczy czerw, pierzga, matecznik czy nadstawka, a dbałość o pszczoły i o środowisko wokół wpisało się naszą codzienność.

 

Pamiętajmy! Pszczoły to nie tylko miód. Pszczoły to przede wszystkim proces zapylania, który jest niebywale istotny dla całego ekosystemu, ponieważ daje możliwość utrzymania bioróżnorodności. Od pracy pszczół zależy istnienie większości roślin na świecie. Jeśli ich zabraknie grozi nam potężna katastrofa ekologiczna. Dlatego tak ważne jest, aby chronić te owady. Zamiast równych trawników postawmy na łąki kwietne, zadbajmy o poidła, z których owady będą mogły czerpać wodę (a potrzebują jej naprawdę sporo), ograniczmy używanie nawozów sztucznych, wspierajmy lokalnych pszczelarzy oraz edukujmy samych siebie i nasze dzieci.

 

opracowanie/zdjęcia: mł.chor. Katarzyna Traczuk

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej