Od 2004 roku 20 października społeczność kucharska świętuje Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. W Służbie Więziennej funkcje szefów kuchni pełnią funkcjonariusze, którzy przyrządzają posiłki na podstawie jadłospisów ułożonych przez "żywnościowców", również funkcjonariuszy działu kwatermistrzowskiego.

Kuchnie w Zakładzie karnym w Nysie i Oddziale Zewnętrznym w Prudniku to nowoczesne zakłady żywienia zbiorowego, przygotowane do sprawnego przygotowania trzech posiłków dziennie dla wszystkich osadzonych, a łączna pojemność obu jednostek to 898 osadzonych. Aby temu sprostać kuchnie wyposażone są w wysokiej klasy urządzenia i sprzęt gastronomiczny, zaczynając od patelni i kotłów warzelnych aż po piece konwekcyjno – parowe. Wszystko to odbywa się w pomieszczeniach spełniających rygorystyczne wymogi sanitarne systemu HACCP.

Gotowanie w zakładach karnych i aresztach śledczych to nie tylko domena funkcjonariuszy. Obieraniem, krojeniem produktów  i innymi podstawowymi pracami kuchennymi zajmują się zatrudnieni w kuchni osadzeni.  W dobie pandemii wszystkie prace kuchenne wykonywane są z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa sanitarnego.

Wszystkim szefom kuchni, życzymy samych sukcesów.

Tekst: mjr Henryk Hoc
Zdjęcia:  ppor. Rafał Jankiewicz

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej