Szefem kuchni można być nie tylko w ekskluzywnej restauracji ale także w zakładzie karnym. Wyżywienie w jednostkach penitencjarnych to niełatwe zadanie. Jak spowodować by obiad smakował pond 500 osobom? Funkcjonariusze działu kwatermistrzowskiego zatrudnieni na stanowisku szefa kuchni coś o tym wiedzą.

W dniu 20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień szefa kuchni i Wszystkich kucharzy. Święto to zainicjował w 2004 roku Billy Gallagher, ówczesny szef Stowarzyszenia WACS (szefów kuchni). W Zakładzie Karnym w Pińczowie, jak i w każdej jednostce penitencjarnej w Polsce , w pionie służby kwatermistrzowskiej występuje stanowisko Szefa Kuchni. To właśnie dzięki pracy tych funkcjonariuszy 760 osadzonych z naszej jednostki otrzymuje odpowiednio zbilansowane i podane na czas posiłki. Do codziennych zadań Szefa Kuchni należy nadzorowanie osadzonych zatrudnionych w kuchni więziennej, czuwanie nad prawidłowym przechowywaniem produktów oraz zwracanie szczególnej uwagi na nienaganną czystość i warunki higieniczne we wszystkich pomieszczeniach. Ponadto każdorazowo kwatermistrz udziela instruktarzu zarówno wydającym posiłki, jak i funkcjonariuszom nadzorującym ich wydawanie do cel mieszkalnych. Szef kuchni w izolacji penitencjarnej to funkcjonariusz posiadający wiedzę nie tylko na temat żywienia i diet. W codziennej służbie musi on także zwracać szczególną uwagę na osadzonych, którzy podczas przygotowywania posiłków mają styczność z maszynami i urządzeniami gastronomicznymi znajdującymi się na wyposażeniu kuchni zakładowej.

Korzystając z okazji ich święta chcemy życzyć wytrwałości w wypełnianiu codziennych służbowych obowiązków oraz satysfakcji z dotychczasowej pracy.

Tekst i zdjęcia: kpt. Miłosz Renda

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej