W listopadzie w ramach projektu POWER realizowany jest w służewieckiej jednostce kurs zawodowy o profilu kucharz.

Zgodnie z art. 130 kkw w zakładach karnych umożliwia się kształcenie kursowe zawodowe. W listopadzie w ramach projektu POWER realizowany jest w służewieckiej jednostce kurs zawodowy o profilu kucharz. Uczestniczący w nim skazani obecnie biorą udział w części teoretycznej, w trakcie której istotną część stanowi kurs pierwszej pomocy, ale także część dotycząca aktywizacji zawodowej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Osadzeni nie mogą się już doczekać części praktycznej i  założenia wreszcie fartuchów- najważniejszego atrybutu kucharza. Przed nimi eksperymenty smakowe.

Kucharz, to obecnie zawód dość intratny. Branża gastronomiczna rozwija się w zawrotnym tempie. Restauracje zarówno w Warszawie jak i poza nią powstają jak grzyby po deszczu. W związku z pojawiającymi się w telewizji programami opowiadającymi o tej branży, dotyczącymi sposobu przygotowywania posiłków w restauracjach, nowoczesnego menu, kuchni Fusion oraz tym, że celebrytami coraz częściej stają się kucharze gotowanie cieszy się zainteresowaniem. Dodatkowo na rynku pracy powstało zapotrzebowanie na zawodowych kucharzy, lubiących to co robią, widzących w "pichceniu" swoją pasję, mających wyobraźnię i smak.

W więzieniu, skazani z chęcią składają prośby o zakwalifikowanie na kurs zawodowy. Osadzeni dostrzegają potrzebę dokształcania się, zdobycia dokumentów poświadczających ich umiejętności. Czasami zdarza się, że skazany posiada już doświadczenie w gastronomii a uczestnictwo w kursie pozwala mu się jedynie rozwijać w tym zakresie. Niektórzy po zwolnieniu mają plany podjęcia pracy w tej cieszącej się popularnością branży. Dodatkowo osadzeni, którzy ukończą kurs mogą liczyć na propozycję zatrudnienia na terenie jednostki penitencjarnej.

Kształcenie zawodowe jest ważnym elementem procesu resocjalizacji. Zdobycie zawodu i nowych kompetencji daje szansę na zmianę dotychczasowego sposobu życia oraz na podjęcie zatrudnienia i zdobywania pieniędzy w sposób akceptowany społecznie.

 

tekst i zdjęcia: ppor. Agnieszka Tracz

 

 

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej