Dzisiaj w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Służby Więziennej w Krakowie odbyło się szkolenie dla funkcjonariuszy z zakresu zdrowego odżywiania i profilaktyki otyłości.

Co może dać Ci zdrowa dieta? Jak przygotować zdrowe śniadanie i posiłek do pracy? Jakich błędów nie popełniać przystępując do diety odchudzającej? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań funkcjonariusze mogli znaleźć podczas dzisiejszego szkolenia. W zorganizowanym przez zespół Medycyny Pracy spotkaniu, dietetyk Anna Wieczorek, mówiła o konsekwencjach złych nawyków żywieniowych, ich wpływie na naszą kondycję psychiczną i fizyczną oraz o przeciwdziałaniu otyłości. Przybliżyła zagadnienia związane ze zróżnicowaną dietą oraz przedstawiła praktyczne wskazówki dla osób, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy. Uczestnicy szkolenia mogli także indywidualnie dokonać pomiaru składu ciała przy użyciu profesjonalnego sprzętu.
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, w Polsce, Czechach i Rumunii z problemem nadwagi walczy od 20 do 25 proc. osób. Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy nowotwory. Zmianowy system pracy, praca w nocy, z którą często spotykają się funkcjonariusze, utrudnia możliwość regularnego przyjmowania posiłków, jednak są sposoby aby pokonać te ograniczenia i dbać o prawidłowy sposób odżywania, o czym przekonywała dietetyk.
Szkolenie przeprowadziła mgr Anna Wieczorek, dietetyk z firmy Nutri Creative, która od wielu lat zajmuje się problematyką zdrowego odżywiania.

Tekst i zdjęcia: por. Anna Czajczyk

Znajdź nas również na

Serwis Służby Więziennej